top of page

Emigrirati u Austriju - Rot-Weiß-Rot-Karte

Za emigriranje u Austriju i sticanje radne dozvole postoji više opcija. Jednu od najdirektnijih predstavlja Rot-Weiß-Rot-Karte, koja, najjednostavnije rečeno, omogućuje brzu imigraciju osoba čije su kvalifikacije od posebne važnosti za privredu Austrije. Ona podrazumeva visoke stručne kvalifikacije kandidata, kada je reč o obrazovnom nivou i radnom iskustvu, odnosno posedovanje stručnih kvaliteta u oblastima u kojima postoji manjak takvih kadrova


U pojedinim slučajevima, obrazovni nivo kandidata ne mora da uključuje fakultetsku diplomu, ako se radi o osobi sa strukom koja je na austrijskom tržištu rada deficitarna (Mangelberufe), odnosno kada na tržištu rada nema adekvatne ponude. Listu deficitarnih zanimanja na godišnjem nivou utvrđuju austrijska ministarstva rada i privrede.


Zajedničko za sve ove slučajeve je obaveza da se prethodno u Austriji nađe poslodavac. To je svakako najteži deo ovog postupka, ali u isto vreme to je i garant brže i sigurne integracije, odnosno obezbeđene egzistencije već na samom startu imigrantskog života u Austriji.


Posebnu mogućnost za apliciranje za Rot-Weiß-Rot-Karte imaju samostalni poslovni ljudi (vlasnici firmi), bilo sa dužim poslovnim iskustvom, bilo sa Start-up idejama. To je povezano sa određenim tehnološkim kriterijumima predloženog posla, značajnim kapitalom (minimalno 50.000 EUR odnosno 100.000 EUR) za investicije u Austriji i sl.


Rot-Weiß-Rot-Karte se izdaje za period od 24 meseca, nakon čega je moguće njeno produženje, tj. apliciranje za Rot-Weiß-Rot-Karte plus. Podrobnije o Rot-Weiß-Rot-Karte u narednim tekstovima.


Pozdrav!

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page